Митарењето или интензивната промена на крзното е природен физиолошки процес на сите животни -  цицачи кои на својата кожа имаат влакна односно крзно.

Летниот период е време кога слободните денови ги користиме за oдмор, односно, најчесто за патувaње надвор од државата, па секако голем број од нас со себе ги водиме и нашите миленици (кучиња и мачки).

Како што ни е познато кучињата и мачките се животни кои независно од годишното време постојано си ја носат својата крзнена бунда.

Астмата претставува хронично респираторно воспаление кое не е заразно.

Народното име на оваа болест е „мачја куга“, иако болеста нема никаква врска со мачките.

Една од најчестите причини за дигестивни проблеми кај кучињата е јадењето на продукти односно страни тела кои не се храна.

Едни од најчестите кираџии на телото на нашите кучиња се болвите и крлежите.

Во својата генетика кучињата носат многу болести и затоа вистинските одгледувачи се стремат кон првилната селекција.

Како што знаеме постојат луѓе кои се големи љубители на животните, а особено на кучињата и мачките кои се дел од нивното секојдневие.

Мачките се едни од омилените и најчесто чувани домашни миленици. Придобивките од нивното чување за здравјето на човекот се потврдени со многубројни досегашни истражувања, а ретко кој може да одолее на нивното предење кое смирува.

 

Save

Следете нè